Γιατί να έχεις κατοικίδιο ζώο;

Γιατί να έχεις κατοικίδιο ζώο;

Για να δούμε τι ακριβώς μπορούν να κάνουν τα κατοικίδια:

Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για κάποιους λόγους, από τους σχετικά πολλούς λόγους, που χρειάζεται κάποιος να έχει  κατοικίδιο ζώο. Σύμφωνα με μελέτες που επιβεβαιώνουν ότι το κατοικίδιο ζώο μας βοηθά με πολλούς τρόπους, στην σωματική και συναισθηματική υγεία, αλλά ακόμα και στην καθημερινότητά μας.  Θα δούμε ότι, όσο ασχολούμαστε και τα φροντίζουμε τα κατοικίδια ζώα, και αυτά με την σειρά τους βρίσκουν τρόπους να φροντίσουν εμάς. Και μάλιστα το κάνουν αυτό με έναν τρόπο τόσο ξεχωριστό που μόνο αυτά το μπορούν.

Μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι θεραπευτές 

Η αλληλεπίδραση με τα ζώα έχει ιδιαίτερα μεγάλη επίδραση κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης των παιδιών. Τα παιδιά που μεγαλώνουν με κατοικίδια ζώα αντιμετωπίζουν λιγότερο άγχος , άγχος αποχωρισμού και κοινωνικό άγχος. Μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης ψυχικών, συναισθηματικών και συμπεριφορικών διαταραχών κατά την ενηλικίωση. Η συγκόλληση με κατοικίδια ζώα προκαλεί υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης μείωσης του στρες, ενώ παράλληλα μειώνει την παραγωγή της ορμόνης που προκαλεί άγχος.

Έχοντας ένα σκύλο ή μια γάτα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης ασθενειών όπως ο καρκίνος, οι αλλεργίες ή οι καρδιακές παθήσεις. Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Σαν Φρανσίσκο και στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, διαπίστωσαν ότι: Τα κατοικίδια ζώα ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, προστατεύοντας από ορισμένες μορφές καρκίνου έως και το ένα τρίτο. Τα κατοικίδια ζώα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη αλλεργιών. Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε αγροκτήματα και γύρω από τα ζώα δεν έχουν αλλεργίες.

Τα ζώα με αυξημένη αίσθηση οσμής μπορούν να ανιχνεύσουν μικροσκοπικές αλλαγές στο ανθρώπινο σώμα. Τα σκυλιά και οι γάτες προειδοποιούν τους ιδιοκτήτες τους, μεταβάλλοντας τις συμπεριφορές τους, οδηγώντας σε νωρίτερα ανίχνευση ασθενειών όπως: ο καρκίνος, η ναρκοληψία, οι ημικρανίες, ο διαβήτης και οι επιληπτικές κρίσεις. Τα σκυλιά έχουν ιδιαίτερα την ικανότητα να ανιχνεύουν ασθένεια με υψηλό επίπεδο ακρίβειας , ανιχνεύοντας τον καρκίνο του μαστού με ακρίβεια 88% και καρκίνο του πνεύμονα με 99% ακρίβεια.

Τα σκυλιά μειώνουν την αρτηριακή πίεση και βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς. Σε μια μελέτη που παρατηρεί άτομα με οριακή αρτηριακή πίεση λέει ότι: όσοι υιοθετούν σκύλους παρουσιάζουν μειώσεις στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης. Η έρευνα έχει δείξει παρόμοια αποτελέσματα και για τους ιδιοκτήτες γάτας.

Βοηθάνε στο να γίνουμε πιο δραστήριοι 

Μερικές φορές η εύρεση του χρόνου να περπατήσετε το σκυλί ή να καθαρίσετε το κιβώτιο απορριμάτων μπορεί να φαίνεται δύσκολο να χωρέσει σε ένα πολυάσχολο πρόγραμμα. Ακόμα, όσοι έχουν κατοικίδια ζώα επωφελούνται από περισσότερη άσκηση από τον μέσο άνθρωπο. Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων έχουν ένα ακόμα κίνητρο για να πάνε για βόλτες. Στην πραγματικότητα, οι ιδιοκτήτες σκύλων έχουν 54% περισσότερες πιθανότητες να πάρουν συνιστώμενα επίπεδα άσκησης . Ακόμα και εκείνοι με γάτες μπορούν να αποκομίσουν τα οφέλη.

Είτε κάθεστε στο πάρκο σκυλιών είτε συζητάτε με τον ιδιοκτήτη του καταστήματος σχετικά με την καλύτερη μάρκα τροφής για οποιοδήποτε κατοικίδιο. Τα κατοικίδια ζώα μας δίνουν έναν τρόπο να σπάσουμε τον πάγο και να βρούμε ένα κοινό έδαφος για συνομιλία. Καθηγητής ψυχιατρικής και συμπεριφοριστικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Emory της Ατλάντα, θεωρεί τα κατοικίδια ζώα ιδιαίτερα χρήσιμα για να απομακρύνουν τους ανθρώπους από την κοινωνική απομόνωση και τη συστολή.

Δίνουν νόημα στην ζωή μας

Τα κατοικίδια δίνουν ένα σκοπό στην ζωή κάποιου, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική υγεία του ανθρώπου. Έχοντας ένα

κατοικίδιο ζώο είναι τόνοι διασκέδασης, αλλά είναι επίσης πολλή δουλειά. Από τακτική άσκηση σε υγιεινή διατροφή, τακτικές επισκέψεις κτηνιάτρων, εκπαίδευση και πολλά άλλα, υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να εξετάσετε – και πάντα κάτι νέο για να μάθετε.

Μία μελέτη δείχνει ότι οι ενήλικες ιδιοκτήτες κατοικίδιων έχουν 36% λιγότερες πιθανότητες να νιώσουν μοναξιά. Επίσης τα κατοικίδια μπορούν να μειώσουν το άγχος και να προσφέρουν ανακούφιση στον άνθρωπο περισσότερο ακόμα και από τους φίλους ή τους συντρόφους. Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων έχουν υψηλή αυτοπεποίθηση, φοβούνται λιγότερο και είναι πιο εξωστρεφείς. Είναι η ταπεινή αγάπη; Το γεγονός ότι δεν σας κρίνουν; Όποια και να είναι η αιτία, γεγονός παραμένει ότι τα ζωάκια θα είναι πάντα δίπλα σας ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές.